Hajdykning, piratmuseum och fågelmatning

Hilton Hotel föredrar jag faktiskt över Riu Palace. Riu Palace var hotellet jag stannade hos veckan innan. Hilton Hotel är ett av de äldsta om inte det äldsta kvarstående hotellet på Bahamas med rötter från starten av 1900 talet med flera nyrenoveringar under årens gång. Restaurangen Ocean, som finns inuti the Brittish Colonial HIlton är riktigt bra. Priserna är lite högre än vanligt runt Bahamas men den slår svensk standard på kvalitet och för de priserna och den kvalitén är maten ett kap i min mening.
Hilton Hotel är även centralt till Nassau och du har flera marknader precis bredvid hotellet och Senor Frogs, en riktigt cool turistbar du bör gå till så fort du ser ett eller flera av kryssningsfartygen. Det är då alla turister kommer och det blir riktigt roligt att gå till baren.

Hajdykning

Sitt still annars biter dom!Föreställ dig 30 hajar (Caribbean Reef Sharks) som alla slogs om en bit fisk file i ett litet begränsat område på förmodligen 30 kvadratmeter. Hajarna kan vara 3 meter långa och alla har något utmärkande drag och är alltså inte identiska till varandra. En av hajarna hade en krok fast på sig, en annan såg ut att ha ett litet leende men alla har enorma käftar och störa ögon.

Föreställ dig nu att du och 10 andra dykare sitter i en ring runtom hajarna där dykaren som matar hajarna gör det precis framför dig. Skrämmande, speciellt när en haj tittar dig rätt i ögonen och simmar mot dig i full hastighet för att sedan i sista sekund hastigt ändra riktning mot vänster och knappt missa att simma in i dig.

Det var lite skrämmande i början med tanke på att jag har lite hajskräck men sedan var detta inte enorma vithajar heller, så jag ser Caribbean Reef Sharks (Heter på svenska?) som vänliga kor numera. Men de är enorma djur och om du retar dem så hugger de förmodligen med sina 300 rakbladsvassa tänder.

För 150 dollar, minus kostnaden för att få ett dykarcertifikat får du göra detta på bahamas via Stuart Cove´s och det är en upplevelse du sent glömmer.
När vi först dök ner fanns där en eller två hajar, bara det var lite skrämmande men så snart dykaren med stålkistan fylld med mat simmade ner dök runt 30 hajar till upp från ingenstans på bara ett par minuter. De har bra luktsinne mer eller mindre.

Jag tror även de gillar att bli matade då det simmade en massa tjocka fiskar runt dom som de enkelt kunnat äta utan större ansträngning. Hajarna måste simma framåt, de står aldrig stilla utan rör på sig konstant i cirklar och gärna genom trånga områden så som mellan två dykare eller om du hade böjt din arm i en cirkel. Fick även ett par slag på dykarmasken från hajarnas fenor då de simmade inte mer än 2-3 decimeter från ansiktet när de var som närmast. En riktigt riktigt cool syn måste jag säga och alla bör uppleva det minst en gång. Ångrar faktiskt att jag inte betalade för en till dykning igår (igår och inte idag då det måste gå 18 timmar mellan dykning och eventuella flygfärder på grund av trycket).

Jag kommer vid ett senare tillfälle när jag är hemma ladda upp både bilder och filmer från hajdykningen så ni förstår precis vad jag menar.

Piratmusem

Precis utanför Hilton Hotel finns Piratmuseet och hit gick jag med Joe som hade en 5 timmar innan hans flyg skulle åka för att driva tiden lite. Inträdet var 12 dollar, ca 75-80 kronor och in gick vi. De har byggt delar av museet som om det var en fiskeby på 1700-talet med belysning, ljud och musik för att göra det ännu mer autentiskt. Jag har bilder på allting men glömde ta med min adapter för att föra över bilderna från min kamera till min ipad, den jag skriver på just nu.

Du hittar massor av kul information om flera världskända priater på vägen genom denna enorma labyrint och jag tycker det var värt varenda krona, speciellt för den utklädda piraten vid ingången med alla, faktiskt, roliga skämt han drog. Bland annat ville han vi skulle ha våra pengar i the pirate bank, en bank “that never needs any bailouts”. Och han gjorde det med en väldigt bra imiterad piratröst.

Hade jag haft bilderna med mig hade jag lagt upp dem med alla historier där fanns med men tills jag är åter tillbaka i Sverige får jag begränsa detta inlägg aningen.

Redigerat: La upp en bild av piratmuseet. Denna bild ger ena autentisk bild av museet men jag är ingen mästerfotograf så det blev inte bättre än så. Kommer skapa en sektion dedikerat till museet vid ett senare tillfälle.

Fågelmatning – Adastra Gardens and Zoo

Med mer än fyra timmar kvar bestämde Joe och jag för att gå till Starbucks, ha en fika och googla fram något annat att göra. Vi hittade Adastra Gardens and Zoo.
Jag älskar djur i alla former… kanske inte hajar och insekter men alla andra och att gå till ett zoo kändes som ett bra sätt att spendera ett par timmar på.

Fåglarna dricker juicen från äpplet de äter inte detAdastra Gardens kostade 15 dollar i inträde för ett pass du kunde använda hela dagen och här fanns djur. Utan mina “bildbevis” kommer jag inte på precis vad djuren hette men det fanns sköldpaddor i alla former, rosa flamingos, geparder, flera olika sorters apor, massor av fåglar och ödlor.
Det bästa med Adastra Gardens var inte bara alla djuren vi fick se eller att få ta del av en “Flamingo Dance” det var när vi fick möjlighet att mata fåglarna. Nu vet jag inte vad arten heter men de var gröna, blåa och röda i sina fjärdrar och ganska små. Vi fick var sin bit av ett äpple och fåglarna nästan attackerade oss och började tugga i sig äpplena.
Personer med fågelskräck ska nog inte göra detta.
Fåglarna var inte tama men de var hungriga och de åt inte äpplena de tuggade sönder dem för att få i sig juicen vilket lät konstigt. Sedan så kivades de om äpplena medan de glufsade i sig dem.

Man fick inte klappa dem heller för då sa de emot med ett högt pip.

Nu ska jag till Straw Market och handla lite krimskrams och en större väska jag kan ta med mig inför resan hem imorgon.

Jag glömde nämna att jag igår var och handlade lite kläder i ett ganska stort köpcentrum. Här fanns ganska mycket och det var avsevärt billigare än det är i Sverige och då fick du kvalitetskläder. En riktigt stor nackdel var att det inte fanns taxibilar att hitta, du var tvungen att be en av vakterna att ringa efter en vilket säkert kostade mig en hel timme dagsljus. Så är ni på Marathon Mall ha numret till en taxi med dig så du slipper vänta på att en vakt ska ringa en åt dig.

Skall även göra ett inlägg om djuphavsfisket jag var på men hinner inte just nu.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa