A couple of lines och två tanks dykning

Bytte som sagt hotell igår och idag på morgonen hade jag en två tanks dykning. Vilket betyder att du har två tankar med luft för två dopp mer eller mindre. Men dagen innan jag skulle på dykningen kom jag på att jag glömt mina helt nya badshorts på hotellet. Atsingen… hur ska jag nu dyka? Naken?
Så mycket metmask hade nog bara fiskarna uppskattat.

A couple of lines

Jag sprang kvickt ut för att köpa ett par nya, med tanke på att resan till och från mitt gamla Riu Palace hotell hade kostat ca 24 dollar kändes det inte lönt så ett nytt par för 65 dollar kändes nästan rätt.
På vägen dit, eller rättare sagt precis utanför Hilton börjar en konstig figur tala med med mig. Han var trevlig men fortsatte tala med mig och jag frågade direkt, what are you selling? Då det kändes som om han försökte sälja något.
– Me? I´m not selling nothing
Han ville tydligen bara ha 3 dollar till en Kalik (inhemsk Bahamisk öl som är riktigt god) Jag brukar inte ge pengar till hemlösa eller tiggare men tänkte vafan, och gav honom fem dollar.

– One favour deserves another sa han och ville erbjuda mig några linjer, köpa hash/braja och tjejer. Jag tackade vänligt nej och sa att jag inte var intresserad av något av det och önskade honom en trevlig dag.
– The people needs more people like you! Have a nice day.

Fler folk som ger pengar eller som säger nej till droger? Man undrar.
Så, precis som med alla andra länder finns det langare och pimps även i Bahamas.

Två tanks dykning

I detta inlägget blir det tyvärr inga bilder då systemet de har för bilderna, som man förresten måste betala för (15 dollar för 10-20 bilder, helt värt det i min mening), inte fungerar att ladda ner med min ipad 2. Så snart jag är hemma igen ska jag uppdatera samtliga bilder i, inte bara högre upplösning men så de passar in i sidan och inte bryter sig ur ramarna.

Redigerat: Jag köpte bilderna och nedan kommer ett par utvalda riktigt fina bilder:

Varkdykning utanför Bahamas

Efter en..tror det är två dagar utan dykning var det dags för lite vrakdykning. Att hyra utrustning gick på inte mer än 30 dollar och själva resan till vraken (två) kostade ca 150 dollar och är väl värt pengarna för vad du får se där. Du måste dock vara en certifierad dykare för att få följa med. Något som jag spenderade fem dagar av semestern på att bli (tog snäppet högre och blev en Advanced Certified Diver så jag kan skryta om det på Facebook).

Jag hade riktigt saknat dykningen. Man känner sig helt fri under vatten, avslappnad och det är en helt utomjordisk värld du simmar igenom vertikalt och horisontalt med växter i färger som du inte ser på ytan (Ju längre ner i vattnet du kommer desto fler färger försvinner. Rött försvinner först sedan orange vilket skapar några helt otroliga nyanser under vatten).

Dykningen var ledd av en erfaren dykare men för första gången denna resan var det mer “free roaming”, dvs att du kan simma mer eller mindre vart du vill och hur djupt som helst, bara du håller koll på hur mycket luft du har kvar i tanken och på var dykledaren var.

1000 PSI luft kvar på 20 meters djup

Mig simmandes vid en Loggerhead SköldpaddaInför varje dykning börjar du med ungefär 3000 PSI luft, detta räcker en hyfsat erfaren dykare 50 minuter på 10 meters djup (1.5h om du har minst 100 dykningar). Men ju längre ner du dyker desto snabbare tar luften slut. Detta då trycket komprimerar luften och du har mycket mindre kvar i tanken på 30 meters djup än du har på 10, avsevärt mindre.

Vi åkte till väggen, eller “the wall” som det kallas. Det är en ravin där det stupar flera hundra meter ner, här finns inte jättemycket att se på annat än hur mycket luft du har kvar, och dessutom var strömmen emot oss och jag som sitter och jobbar framför en dator använde upp en hel del av min luft bara för att trampa mig framåt. Det hjälpte inte heller att jag var på 20-25 meters djup heller för där rök luften illa snabbt och helt plötsligt har jag bara 1000 PSI kvar av min luft och en 10 minuters simning tillbaka till båten.

Jag blev lite nervös här. Jag trodde aldrig att jag skulle få slut på luft och drunka då jag hade min buddy med mig och en 18 andra dykare med luft att erbjuda (alla dykare har en extra “regulator” med sig ifall att man gör samma misstag som jag gjorde och får slut på luft. En “regulator” använder du för att andas med.)

Man dyker aldrig ensam just av anledningen ovan utan dyker med en buddy, en kompis helt enkelt som kan, om nöden kräver det, dela med sig av sin luft till dig. När jag var nere på 25 meters djup mot strömmen använde jag upp ca 1000 PSI på under 10 minuter och med 1000 PSI kvar har du bara en sak du ska göra. Gå till 3 meters djup och vänd dig mot båten fort innan du får slut på luft!

Med 1000 PSI kvar har du tillräckligt mycket för att genomgå ditt “Safety Stop” (ett stopp på ca 3 meters djup i 3 minuter för att få ut så mycket kväve som möjligt ur blodet och förhindra dykarsjuka).
Strömmen som gick emot mig var nu med mig och det tog inga 10 minuter att simma tillbaka. Jag vände dock inte tillbaka förrän jag hade meddelat instruktören om att jag bara hade, vid det här laget, 700 PSI kvar. Enligt reglerna ska du vara uppe på båten med 600 PSI kvar och ska ha haft ditt “Safety stop”.

Joseph, min “Buddy” var med mig och vi simmade sakta tillbaka med strömmen och trots att säkert 15 minuter gått på 3 meters djup och vi haft vårt säkerhetsstopp i 3 minuter hade jag 500 PSI kvar i tanken. Så jag andades inte upp mer än 200 PSI. Jämför det med 1000 PSI som försvann under mindre än en 10 minuter på 25 meters djup. Där jag var lite orolig.

Men det blev en rolig historia iallafall och jag fick en ny kompis vid namn Joseph som jobbar som en sorts secret service åt diplomater och högt uppsatta politiker i mellanöstern.
Utöver det ovan såg vi en enorm lång grön ål vilket var ovanligt. Bilder på detta ska jag uppdatera med när jag är hemma i Sverige igen.

Andra dykningen och tank nr 2

Vrakdykning i BahamasUnder andra dykningen såg vi inte jättemycket. Jo ännu en sköldpadda och ett stort skeppsvrak. Ska skapa ett galleri på Bahamas.nu senare där jag ska ladda upp alla bilder på resan. Fanns några väldigt bra bilder på mig under vatten bredvid sköldpaddan som jag tänker köpa när jag är hemma igen.
Såg även ett par delfiner som lekte utanför vårt båt på resan mot vraken. Tyvärr såg vi inte dessa under vattnet, det hade varit en syn att se.

Imorgon blir det simning med hajar. Inga Vithajar, för dem krävs det en stålbur för de är lite farligare. Men det blir nog lite “Caribbean Reef Sharks”, “Hammerheads” och andra mindre hajar, tvivlar på att vi ser några tiger hajar men man vet aldrig.

På bilden ser ni mig vid kontrollerna på ett ca 20 år gammalt vrak. Jag ser trött ut för att jag är trött. Hade tre dagar av dykningar, första dagen två, andra dagen fyra och tredje dagen fyra så jag var mer eller mindre kväveförgiftad och en av bieffekterna av detta är att du blir trött, riktigt trött.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa