The Exumas

Exumas öarna från ovanExumas är en skärgård som omfattar över 365 öar och sandbankar. Exumas är en kontrasternas ö. Här samsas stora lyxhotell med enkla fiskestugor. Hur du än vill tillbringa din semester på Exumas har du alltså många valmöjligheter. Om du planerar att gifta dig utomlands på en exotisk plats, eller vill ha en speciell plats att fira smekmånad på är Exumas ett bra val.

Öarna beboddes ursprungligen av Lucaya-indianerna. När spanjorerna landsteg på 1500-talet gick Exumas genom en mörk tid. På Grand Exuma anlades en saltgruva där ursprungsbefolkningen fick arbeta tills de stupade.

Under 1700-talet intog brittiska lojalister, med Dennis Rolle i spetsen, öarna. De anlade bomullsplantager runt om på öarna. Jorden utarmades dock snabbt och flera utbrott av växtsjukdomar gjorde att Rolles experiment snart gick i graven. Rolle lämnade då Exumas till sin son, Lord John Rolle. Vid slavarnas frigörelse under 1830-talet överlämnades sedan marken till slavarna. Av tacksamhet tog slavarna sin tidigare ägares efternamn som sitt eget. I dag har faktiskt över 60 procent av invånarna Rolle som efternamn.

Exumas har en miljö som bjuder på storslagna naturupplevelser. Det är en mycket vacker ögrupp. Men miljön på Exumas är sårbar, särskilt reven som omger öarna. Därför har en del av Exumas blivit klassat som nationalpark. Här gäller det att visa särskild hänsyn.

Med vatten överallt är Exumas en oas för resenärer som är ute efter en badsemester eller segelsemester. Dykare, snorklare, kanotister och kajakpaddlare kan få sina högsta drömmar besannade. Stränder med kritvit sand finns i överflöd. Bara på Great Exuma Island finns fem större stränder. Vattnet är grunt och behagligt varmt året om.

Se Exumas från ovan

Exumas är en slående vacker ögrupp som är känd för att öarna och sandbankarna ser ut att glittra i olika färger när man ser dem från ovan. Alla möjliga blåa nyanser framkommer när Atlantens  tropiska vatten flyter över bankar och rev. Många guideböcker menar att en flygtur över Exumas är en sak man bara måste göra när man befinner sig i Karibien. Från ovan ser man klart de över 365 öarna och sandbankarna. Från ovan kan man också tydligt se att Exumas faktiskt består av tre delar, Great Exuma, Little Exuma och Exuma Cays. Man kan boka helikoptertur på plats. En upplevelse för livet kan garanteras.

Exuma Cays – kändisarnas paradis

Om du vill kombinera din semester med kändis-spotting är det till Exuma Cays du ska bege dig. Exuma Cays är en grupp mindre öar som har blivit ett favorittillhåll för skådespelare, musiker och finansmän. Johnny Depp, countrysångaren Tim McGraw och magikern David Copperfield är bara några av de kändisar som har köpt egna öar och byggt fantastiska hus. Det går båtturer runt Exuma Cays med guider som pekar ut husen för den som vill se lyx i överflöd.

Det finns mycket att se kring Exuma Cays även om man inte vill se var kändisarna drar sig tillbaka för lite lugn och ro. Här finns till exempel den mycket berömda grottan Thunderball Cave. Här kan även ovana snorklare uppleva en fantastisk undervattensmiljö och dessutom mata fiskarna med sina bara händer.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa