Rum Cay – San Salvador

Rum Cay från ovanRum Cay och San Salvador är två öar som ligger nära varandra i den sydöstra delen av Bahamas. Öarna bjuder på en underbar i princip orörd natur och många historiska sevärdheter. Här finns det mesta både för äventyr på och i vatten och på land.

Rum Cay är den mindre av de två öarna och ligger strax sydväst om San Salvador. Ön är bara ungefär en och en halv mil lång och åtta kilometer bred. Nu för tiden är ön i princip obebodd, från att att haft över 500 invånare under tidigt 1900-tal. Tidigare var ön en stor leverantör av bland annat salt och ananas, men numera är turismen huvudnäringen. Även om ön är liten och glest befolkad finns goda möjligheter till övernattning, restaurangbesök och nöje.

San Salvador är känt för att Christopher Columbus landsteg här på sin resa mot Den nya världen. Lokalbefolkningen är oense om var själva landstigningen ägde rum, så det finns inte mindre än fyra platser som kämpar om den åtråvärda titeln. Forskare är dock ganska överens om att Columbus klev i land i Long Bay. Det monument som är rest till Columbus ära i Long Bay är väl värt ett besök. Det var också Columbus som gav ön dess nuvarande namn. Ursprungsbefolkningens namn på ön var Guanahani.

San Salvador är en större ö som erbjuder aktiviteter både för solbadaren och den äventyrlige. Kilometer efter kilometer av stränder väntar på den sol- och badsugne. Dykare kan njuta av ett kristallklart vatten som medger fri sikt långt ner i djupet. San Salvador är också den ö i Bahamas som har flest sötvattensjöar. Den största sjön, Great Lake, sträcker sig faktiskt nästan över hela ön.

Gå på skattjakt och besök historiska monument

Rum Cay är en utmärkt ö för egna äventyr. Den familjevänliga ön bjuder på historiska lämningar, grottor som kan utforskas och hemliga stigar som inte trampats på många år. Barn såväl som vuxna kan njuta av den rika floran och faunan och leta efter ovanliga växter. Som avslutning på en dag i naturen kan hela familjen slappna av med god mat och dryck i Sumner Point Marina & Resort.

På San Salvador finns flera monument för att markera att det var här Columbus först satte sin fot i Den nya världen. Här finns ruiner efter ursprungsbefolkningen och man kan se de grottor där de bodde. Andra sevärdheter inkluderar fyren på Dixon Hill och resterna av plantagen Watlings Estate. Den historiskt intresserade resenären gör också gott i att besöka New World Museum.

En egen strand

Rum Cay har mängder av orörda stränder och det är inte svårt att träffa på en egen favoritstrand där man kan vara ifred. Njut av en dag i solen på en alldeles egen strand! Strandlivet på San Salvador är lite mer organiserat, men man behöver aldrig trängas i sanden. Long Bay, Dim Bay och Grotto Beach är några av de större stränderna på San Salvador. Vill du se något unikt ska du dock bege dig till Sandy Point där du kommer att förundras över hur vattnet skiftar färg, från klarblått till ljusgrönt.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa