Mayaguana

Mayaguana sett från ovanMayaguana är den ö i Bahamas som ligger längst österut i ö-gruppen. Vill man verkligen komma bort från vardagen är Mayaguana den perfekta platsen. I princip orörd av civilisationen är Mayaguana en ö för den som söker avslappning, lugna dagar på stranden och fina naturupplevelser. Ön är en av få öar och sandbankar/rev (Cays) i Bahamas som har kvar sitt ursprungliga namn från tiden då Lucaya-indianerna bebodde öarna.

Mayaguana är cirka 4 mil lång och ungefär en mil bred. Det finns tre bosättningar på ön, Abraham’s Bay, Pirate’s Well och Betsy Bay. Det bor ungefär 100 personer i varje by, vilket gör att den totala befolkningen är på ungefär 300 personer. De flesta bofasta på ön driver småskaligt jordbruk eller fiske, eller är involverade i ekoturism på ett eller annat sätt. Ekoturismen är mycket viktig för Mayaguana. Delar av ön är skyddade som naturreservat för att bevara det känsliga ekosystemet. Om du ger dig ut på egna äventyr på ön så se till att du har koll på de lokala reglerna för olika områden. Ännu bättre är att hyra en guide!

Mayaguanas moderna historia kan räknas från tidigt 1800-tal då en större grupp bosättare anlände från Turks- och Caicosöarna ungefär 100 kilometer sydöst om Mayaguana. Under många år har  USA sedan använt ön för olika rymdprojekt, bland annat i Project Mercury och Apollo-programmet.

Upplev den bahamiska livsstilen på nära håll

På flera av öarna i Bahamas är turismen organiserad. Vid stora hotellkomplex är det svårt att komma nära den äkta bahamiska livsstilen. På Mayaguana finns alla möjligheter att lära känna den bahamiska folksjälen.

Lokalbefolkningen är kända för att vara vänliga och tillmötesgående mot turister och det är inte svårt att umgås med lokalbefolkningen över en drink i någon av barerna på ön. Här kan man verkligen uppleva den bahamiska livsstilen. Spela ett parti domino eller biljard och njut av de lokala specialiteterna. En specialitet för Mayaguana är sallad på färsk kokad snäcka och majonäs. Några barer att rekommendera är Baycaner Beach Restaurant & Bar och Reggie’s Restaurant & Lounge.

Ett paradis för seglare och dykare

Mayaguanas placering i ö-gruppen gör ön perfekt för seglare som vill göra seglatser söderut mot Turks- och Caicosöarna eller ända till Kuba eller Haiti. Behöver man fylla på förråden finns möjligheter till det i Abraham’s Bay. Om man inte vill ge sig ut på havet är en seglats runt ön en  upplevelse. Isolerade naturhamnar och stränder finns i överflöd. Kasta ankar vid en orörd strand och simma in till land. Stanna till vid orörda rev och ta fram snorkelutrustningen.

Just korallreven är något som är speciellt för Mayaguana. Bara några meter under vattenytan öppnas en fantastisk marin miljö där korall och exotiska fiskar samsas. Många rev kan upptäckas med bara snorkel som utrustning. Andra rev kan man upptäcka med hjälp av dykarutrustning. Det finns egentligen inga organiserade dykningsexpeditioner på ön, men rutinerade dykare kan ta hjälp av lokala guider för att hitta de bästa platserna för att dyka.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa