Long Island

Long Island från ovanSom namnet antyder är Long Island en avlång ö – ungefär 13 mil lång men endast 6 kilometer bred. Öns namn kommer faktiskt från att de tidiga sjöfararna tyckte att det tog så lång tid att passera ön. Placerad mitt på kräftans vändkrets är Long Island en ö som har mycket att erbjuda. Här finns aktiviteter för den mest kräsne dykarentusiasten samtidigt som den kulturintresserade har mycket att utforska.

Long Island har en fascinerande topografi, mycket på grund av att resterna av ett gammalt rev gör att kusterna har helt olika karaktär. På den östra sidan av ön är kustremsan kantad av höga klippor och intrikata grottsystem. Andra delar av kusten är kantade av kilometerlånga sandstränder med lugnt vatten. I de inre delarna av ön finns saltsjöar, skogar och träsk. Många vana resenärer till Bahamas menar att Long Island är den vackraste ön just på grund av naturen och topografin.

Befolkningen på Long Island uppgår till cirka 3 000 personer. Många är släktingar till slavar som arbetade på plantager under 1700- och 1800-talen. Slavarna hölls av de brittiska lojalister som också var de som grundade de nuvarande byarna på ön.

Kultur i överflöd

Den bahamiska kulturen är rik. Ett skäl för det är att öarna har befolkats av flera olika kulturer under årens lopp. Först bosatte sig Lucaya-indianerna på öarna. Sedan kom spanjorerna efter Columbus landstigning. Under 1600-talet ankom brittiska puritaner från Bahamas. Sedan kom de brittiska lojalisterna som flydde från det amerikanska revolutionskriget. Till detta kommer de slavar som användes som arbetskraft fram till 1830-talet.

På Long Island finns en fascinerande blandning av kulturerna. Här kan man göra utforska de grottor där urinvånarna bodde. Flera av grottorna har fascinerande grottmålningar som inte får missas.  Ruinerna av Adderleys plantage ger en känsla om hur livet på en plantage kunde se ut. På ön finns också ett stort Columbus-monument. Hur många kulturella landmärken hinner du med?

För dig som är intresserad av att se hur de traditionella bahamiska produkterna gjorda av strå och halm tillverkas, och kanske också inhandla något, är Long Island ön för dig. Här finns lokala tillverkare som har specialiserat sig på detta traditionella bahamiska hantverk. Du kan handla väskor, korgar och dockor – alla gjorda av flätad halm.

Den bästa snorklingen i Karibien

På den karibiska sidan av Long Island finns obegränsade möjligheter till fantastisk snorkling. Det grunda vattnet ger god sikt och vattnet sjuder av marint liv. Här finns både stränder med vit sand och rosa sand. Den sju kilometer långa Cape Santa Maria Beach vid Stella Maris sägs ofta vara den främsta platsen för snorkling och är allmänt känd som en av de vackraste stränderna i världen. Om du gillar att snorkla är det här platsen för dig. Cape Santa Maria Beach har även de mest exklusiva boendemöjligheterna på ön, med lyxiga bungalows och större villor att hyra.

På Long Island finns även världens djupaste blåa hål, Dean’s Blue Hole. Hålet är cirka 200 meter djupt och ligger i en bukt vid Clarence Town. Hålet kan ses från avstånd från klipporna. Att själv dyka ner i hålet rekommenderas bara om du är en mycket erfaren dykare. Här har faktiskt världsrekordet i fridykning satts.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa