Inagua Islands

Lilla och stora Inagua ön sedd från ovanInagua är ett distrikt i Bahamas och består av två öar, Great Inagua och Little Inagua. Namnet sägs komma från det gammelspanska uttrycket Heneagua som betyder ”här finns vatten”. Andra förklaringar är att Inagua kommer från de lucayaindianska orden för ”liten östlig ö” respektive ”ö med stort vatten”.

Öarna ligger nästan på identiskt avstånd från både Kuba, Haiti och Turks- och Caicosöarna. Great Inagua är den tredje största ön i Bahamas, sett till ytan. På Great Inagua bor cirka 1 000 personer. Little Inagua, som egentligen är ett reservat, är emellertid obebodd. Little Inagua är i övrigt en mycket otillgänglig ö eftersom ett rev kantar ön på alla sidor. Matthew Town på Great Inagua är den största staden och också öarnas enda riktiga hamn.

Utelivet på Great Inagua är avslappnat och kravlöst. Vill man bara äta en god middag och ta några drinkar finns flera ställen att välja på. Man kan prova på traditionella bahamiska rätter baserade på fisk, skaldjur och färska grönsaker, men det finns också möjligheter att äta västerländsk mat såsom pizza och varma smörgåsar. Några klassiska barer som är värda ett besök är After Work Bar och Big ‘O’ & Angie’s Place. Är man sugen på klubbliv med dansmusik finns faktiskt också en nattklubb, The Super D Club. På helgerna får man inte missa Matthew Town där delar av centrum blir en enda stor restaurang. Här kan man köpa kyckling- och fiskrätter direkt från små stånd på gatorna.

Den första permanenta bosättningen på öarna grundades under tidigt 1800-tal då bosättare från Bermuda landsteg på ön. Huvudnäringen på den tiden var saltsamling och försäljning av salt till passerande skepp. Saltindustrin finns fortfarande kvar på Great Inagua. Morton Salt Works är faktiskt den näst största anläggningen av sitt slag i Nordamerika. Andra näringar på ön är småskaligt jordbruk samt fiske.

Ekoturism på Inagua Islands

Inaguas nationalpark täcker nära hälften av ytan på Great Inagua. Här finns en av världens största kolonier av flamingos. Pelikaner, papegojor och hägrar finns också att beskåda. Flera endemiska djurarter finns i nationalparken. Bland de djur som är unika för Great Inagua finns några arter av anka, en kolibriart och en sköldpaddsart.

Little Inagua täcks av ett reservat för djur- och vattenliv. Här lever däggdjur, fåglar och andra arter helt isolerade från människan. På Little Inagua samsas bland annat getter och åsnor med ett fågelliv som är unikt i världen.

Vattenaktiviteter för alla smaker

På Great Inaguas östra och södra kust finns många fina orörda stränder. Här kan man njuta av sol och bad utan att bli störd. Varför inte spendera en dag i solen, leta efter snäckor och spana efter havsdjur? Vid staden Matthew Town ligger stranden Iron Badge Beach, lokalbefolkningens första val när det handlar om sol och bad.

Erfarna dykare kan utforska Great Inagua Wall. Man kan också snorkla i korallreven som kantar Great Inagua. Många delar av reven ligger faktiskt bara ett 20-tal meter ifrån stranden och är alltså mycket lättillgängliga. Vill man utforska större korallrev längre ut till havs går det bra att hyra en båt med besättning för en dag eller halvdag.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa