Eleuthera – Harbour Island

Eleuthera och Long Island sett från ovanEleuthera är en märklig ö. Nästan 18 mil lång men bara strax över tre kilometer bred. Dessutom är ön nästan platt. Det innebär att det aldrig är särskilt långt till närmsta strand. Med bara 8 000 invånare behöver man heller inte trängas. Harbour Island, eller Briland som ön kallas av den inhemska befolkningen, är en liten ö som ligger strax öster om Eleuthera. Innan Nassau blev huvudstad på Bahamas var Harbour Island, med sin stad Dunmore Town, huvudön i hela ögruppen Bahamas.

Ursprungsbefolkningen på Eleuthera är nu borta. Indianfolket Tainos/Arawak var den ursprungliga befolkningen, men med spanjorernas framfart under mitten av 1500-talet gick indianfolket ett grymt öde till mötes. Indianerna förslavades i gruvor, där de dog ut. Tomrummet fylldes inte förrän puritanska pilgrimer från de brittiska öarna anlände från Bermuda. Puritanerna flydde från förföljelse, och när de landsteg på ön gav de ön namnet Eleuthera – ett ord som kan härledas till det grekiska ordet för frihet.

Harbour Island är en av de äldsta permanenta bosättningarna på Bahamas. Den till britterna lojale guvernören av Virginia flydde USA under det amerikanska revolutionskriget och bosatte sig på nuvarande Harbour Island. Han fick där titeln Lord Dunmore, guvernör av Bahamas, av den brittiska monarkin. Det är från Lord Dunmore som öns största stad, Dunmore Town, har fått sitt namn.

Lugn och ro för vila och avslappning

Eleuthera och Harbour Island erbjuder goda möjligheter att bara ta det lugnt och slappna av. Tempot på öarna är lågt och det finns få saker som stressar upp lokalinvånarna. Den lugna och sofistikerade atmosfären är en anledning till att många celebriteter besöker öarna med jämna mellanrum. Man kan strosa genom byar med arkitektur från kolonialtiden och njuta av samspelet mellan byggnader och natur. Även de nybyggda semesterhotellen har faktiskt anammat den klassiska arkitekturen. Den lugna karaktären märks också på hotellen och i städerna på kvällarna. Om man är ute efter ett livfullt uteliv är Eleuthera och Harbour Island alltså inte det första valet.

Det finns fantastiska kontraster på Eleuthera och Harbour Island – från den tropiska skogen i mitten av ön till stränderna med rosa sand. Stränderna är världsberömda och toppar ofta listor över världens vackraste stränder. Ett besök på Pink Sands Beach på Harbour Island är ett måste! Att se de enorma ananasodlingarna på nära håll är också en upplevelse. Om du är historieintresserad är en tripp till Preacher’s Cave i norra delen av Eleuthera klart intressant. Där finns nämligen utgrävningar av ursprungsbefolkningens bosättningar.

Ett dykningens mekka

Alla öar på Bahamas erbjuder fantastiska dykmöjligheter, men frågan är om inte Eleuthera och Harbour Island kan göra anspråk på att vara bäst i kategorin. Här finns mängder av så kallade blå hål, rev och grottor att se och utforska – men bara om man är en erfaren dykare. Dessutom finns fler skeppsvrak runt öarna än någon annanstans på Bahamas. I det blågröna vattnet kring revet Devil’s Backbone kan man snorkla eller dyka och uppleva en undervattensmiljö som är svårslagen. Undervattensgrottan Ocean Hole, som dykarlegenden Jacques Costeau sägs ha varit särskilt intresserad av, får inte missas om man är en van dykare.
http://admiralavtomaty.com/megajack-besplatno/slot-o-pol/

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa