Cat Island

Cat Island sett från ovanCat Island, mellan Eleuthera och Long Island, är en ö där kultur och natur står i fokus. Förutom en rik natur med skogar, grottor och böljande fält finns ruiner och rester från ursprungsbefolkningen och andra lämningar från tidigare bosättningar att se och beundra. Att klimatet är bland de bästa på Bahamas är en annan fördel. Namnet, Cat Island, kommer förmodlingen från piraten och äventyraren Arthur Catt.

Flera öar i Bahamas gör anspråk på att vara den ö där Christopher Columbus landsteg. Det finns vissa tecken på att det kan ha varit Cat Island som äventyraren först träffade på, men de flesta forskare är överens om att San Salvador var den ö där Columbus först steg i land.

Under 1600-talet var ön ett tillhåll för pirater och banditer. I de många vikarna vid kusten kunde de vaka efter skepp att borda och plundra. Som så många andra öar i Bahamas kom de första riktiga bosättarna dock först under sent 1700-tal då brittiska lojalister började kolonisera öarna.

Tillsammans med Bimini är Cat Island den ö där sportfisket är som bäst. Vattnen omkring Cat Island lockar tusentals sportfiskare varje år. Möjligheterna till stora fångster är goda. Du kan fiska i grunda vatten i en jolle eller ge dig ut på havet och fiska i djupt vatten. Det är enkelt att hyra en båt med besättning för en dag och det rekommenderas eftersom lokalbefolkningen har god kännedom om var det är lättast att få napp.

Sevärdheter värda ett besök

Cat Island bjuder på goda möjligheter att ge sig iväg på egna äventyr. Med hyrbil kan man lätt ta sig runt ön och uppleva alla sevärdheter.

Ett besök till den vackert utsmyckade katolska kyrkan St Francis of Assisi kan rekommenderas. Det var en präst vid namn Jerome, som även var utbildad arkitekt, som byggde kyrkan. Jerome byggde också ett kloster i kalkstenen vid Alvernia-berget, där han levde som eremit (Father Jerome’s Hermitage).

I Port Howe finns resterna av en plantage från 1700-talet, Deveaux House. Här känner man vingslagen från en svunnen tid och man kan få en känsla för hur de slavar som arbetade där levde sina liv. Runt om på ön finns grottor som beboddes av öns ursprungsbefolkning. Dessa är klart värda ett besök. Andra sevärdheter inkluderar Columbusmuséet i Knowles och skådespelaren Sidney Poitiers barndomshem.

Lär känna den bahamiska själen

Cat Island har behållit mycket av sin historia. Här finns inga större hotellkomplex eller turistfällor.  Ön har en rustik atmosfär med en rik kultur. Faktum är att stora delar av den bahamiska kulturen härstammar från Cat Island. Många legender och seder har sitt ursprung på Cat Island. Den bahamiska traditionella musiken är också till stora delar en produkt av musiker från Cat Island.

Cat Island är utan tvekan den ö i Bahamas där blandningen av alla folkslag som har bebott Bahamas märks mest. Ön är alltså den plats i Bahamas där man bäst kan lära känna den bahamiska kulturen och folksjälen.

En stor del av ett lands kultur handlar om mat. På Bahamas avnjuter man gärna färsk fisk och skaldjur med soppor och grytor av olika slag. Vanliga grönsaker är ärtor, majs, cassava-rot och okra.  Specialiteter är olika former av snäckor. Detta gäller även för Cat Island. Besök gärna en pub eller en bar och lyssna på den lokala ”rake ‘n scrape”-musiken och avnjut en drink i lokalbefolkningens sällskap.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa