Bimini

Bimini sett från ovanBimini är den sista utposten mellan Bahamas och USA. Det är faktiskt bara 80 kilometer vattenvägen till Florida. Bimini består av två öar med ett grunt sund mellan. Det sägs att Bimini betyder just ”två öar” på det språk som talades av ursprungsbefolkningen. Öarna utgör toppen av en klippa som stupar mer än tusen meter rakt ner i Golfströmmen. Med Golfströmmen som granne och den unika placeringen är Bimini ett paradis för sportfiskare.

Historiskt sett har närheten till USA spelat en stor roll i Biminis utveckling. Närheten till USA var till exempel mycket praktisk under förbudstiden. När amerikanerna inte kunde handla alkoholhaltiga drycker hemma fungerade Bimini som en handelsplats där törstiga amerikaner kunde bunkra upp med alkohol. Rom var naturligtvis en stapelvara under den här tiden och det gick i princip skytteltrafik mellan fastlandet och Bimini under ett par år.

När det handlar om berömdheter måste författaren Ernest Hemingway nämnas. Enligt historien föll Hemingway för Bimini redan vid den första landstigningen. Därefter var han en flitig besökare till sin död. Boken To Have and Have Not skrevs faktiskt när Hemingway bodde på ön under en period. Hemingway älskade Bimini för naturen, sportfisket och romen naturligtvis. Det är lätt att förstå hur Hemingway tänkte. Det är också lätt att gå i hans fotspår. Dagens besökare till Bimini har en fantastisk upplevelse att vänta. Revdykning, kajaking och delfinresor står ofta på programmet för en besökare till Bimini.

Eftersom öarna är så små finns begränsade möjligheter att ta sig runt med bil. Bussar och taxis finns dock att nyttja. Ett populärt sätt att förflytta sig är annars med golfbil eller cykel.

Vrakdykning och spaning efter Atlantis

Bimini erbjuder fina möjligheter till dykning. Runt omkring öarna ligger flera vrak som kan utforskas. Ett skepp som användes för att lagra sprit under förbudstiden, Sapona, kapsejsade under en orkan och är ett mycket populärt vrak att utforska. Skeppet ligger i grunt vatten och är tillgängligt även för lite mer ovana dykare. Kring öarna finns också flera spanska galjoner och ett vrak från första världskriget.

Ett annat populärt mål för dykare är Bimini Road, som ser ut som en väg på havsbotten. Ibland påstås att vägen är en rest från det mytomspunna Atlantis. Oavsett man tror på legenden eller inte är Bimini Wall ett måste för den äventyrsintresserade.

Man kan använda egen båt för att utforska öarna. Båthamnar för påfyllning av förråd finns på många platser. Det går också att hyra båt med lokala guider.

På öarna finns ett stort antal stränder, varav de flesta ligger på den norra delen av Bimini. Den mest populära stranden är en strandremsa som omfattar tre sammanhängande stränder som löper mellan Alice Town och Bailey Town.

Bimini är sportfiskarnas favorit

Bimini kallas ofta för sportfiskarnas favoritplats nummer ett. Vissa går så långt som att säga att Bimini är den bästa platsen på hela jorden när det handlar om att fånga stora fiskar. Bimini ståtar faktiskt med mer än 50 olika världsrekord. Havsmiljön verkar vara optimal för lite större fiskar som svärdfisk och tonfisk.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa