Berry Islands

Berry Islands  sett från ovanBerry Islands är ögrupp som består av cirka 30 öar och ungefär 100 sandbankar och rev och ligger strax söder om Bimini. Ögruppen är till stora delar obefolkad vilket gör att man alltid kan hitta en ostörd strand som man kan göra till sin egen. Precis som Bimini är Berry Islands känt för de goda möjligheterna till sportfiske.

Berry Islands började befolkas under 1830-talet under ledning av en guvernör vid namn Colebrook, tillsammans med ett stort antal nyligen befriade slavar som följde med sin tidigare ägare. Den första bosättningen var på Great Stirrup Cay.

Varje ö har sin egen historia och sina egna särdrag. Great Harbour Cay är den största ön i gruppen och var under 1960- och 1970-talen ett favoritställe för gräddan av den tiden. Här spenderade de rika och berömda sina semestrar. En och annan 18-hålsrunda på den populära mästerskapsbanan spelades nog också. Brigitte Bardot, Ingrid Bergman och Cary Grant är några av celebriteterna som har spenderat mycket tid på Berry Islands.

Whale Cay har en rik industriell historia. Här fanns förut plantager för sisalhampa och en utvecklad tvättsvampsindustri. Ön Chub Cay ligger precis på randen av en djup ravin, vilket ger fiskeintresserade utmärkta möjligheter till sportfiske. Svärdfisk, tonfisk och andra större fisksorter finns i överflöd och man är nästan garanterad napp. Little Harbour Cay har kanske den bäst skyddade hamnen i Bahamas. Andra öar har goda förutsättningar för boskapsskötsel och jordbruk.

Många av öarna är i dag privatägda av rika och berömda personer. Bullock’s Harbour är ett undantag. Här bor merparten av den bofasta befolkningen på totalt 700 personer. Bullock’s Harbour är också den administrativa huvudstaden för öarna.

Njut av kultur och en slående natur

Alla öar i Bahamas erbjuder god mat. Maten centreras kring färsk fisk och skaldjur och grönsaker. Berry Islands är inget undantag. Här kan man njuta av nationalrätten snäcka (conch) tillredd på olika sätt. När magen har fått sitt är det dags för ögonen att få nya upplevelser. Omgivningarna är rika på exotiska träd och plantor. Promenera mellan kokosträden och andas in doften från blommor som är unika för öarna.

Den rika historien kan man uppleva bara genom att se sig omkring. Det finns bland annat ruiner av gamla bosättningar att undersöka och två fyrar att besöka, varav en på Great Stirrup Cay och en på Big Whale Cay.

För den som vill spendera sin semester med sol och bad är Berry Islands ett utmärkt val. På öarna finns mängder av avskilda, orörda stränder att besöka med båt. Se bara till att inte gå i land på en privat ö! Great Harbour Cay har en sammanhållen strand på mer än en mil. Besöker du Sugar Beach på Great Harbour Cay får du, förutom själva stranden, inte missa det fantastiska grottsystemet som finns där.

Upptäck nya fågelarter

Under 1930-talet bodde engelsmannen Wallace Grove på Little Whale Cay. Hans största hobby var att samla på fåglar som var unika för öarna. Han byggde ett fågelreservat som finns kvar än i dag. Här hittar man bland annat flamingo, kolibrier och andra exotiska fåglar.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa