Andros

Andros sett från ovanAndros är den största ön i Bahamas och den femte största ön i Karibien. Med bara 8 000 invånare är ön dock samtidigt den mest glesbefolkade. Här har människan ännu inte hunnit lämnat så stora avtryck. Det finns alltså stora möjligheter att ge sig rakt ut i naturen och uppleva paradiset på jorden.

Ön har varit befolkad under lång tid, men ingen vet riktigt när de första bosättarna kom till ön. Klart är att Bahamas ursprungsbefolkning, Lucaya-indianerna, hade bosättningar på ön när de första européerna anlände. Det var spanjorerna som var först med att ”upptäcka” Andros. När de mötte den fantastiska naturen blev de överväldigade och kallade ön för La Isla del Espiritu Santo, vilket kan översättas till Den helige andes ö. Ön har förmodligen fått sitt nuvarande namn av den engelske  kommendören på Barbados, Sir Edmond Andros.

Andros storlek gör att kommunikationerna är väl utbyggda. Det går att köra bil i princip runt hela ön. Det finns också en färja som går mellan Mangrove Cay och Driggs Hill. Naturligtvis finns cyklar och mopeder att hyra för den som vill ta sig runt lite mer fritt.

Upptäck unika arter i havet och på land

Andros är hem för växter och djur som inte finns någon annanstans på jorden. Här finns till exempel  många endemiska orkidéer. Djur som är vanliga på ön är vildsvin, leguaner och landkrabbor.

Många av de unika arterna finns i det barriärrev som kantar Andros östra kustremsa. Andros barriärrev är faktiskt det tredje största i världen. Här samsas val och svärdfisk med småfiskar av alla de sorter. I kustremsan finns grottor och de avgrundsdjupa så kallade blå hålen. De senare har gett upphov till många skräckhistorier om sjöodjur, Lucsa. Legenden säger att sjöodjuret Lucsa bor i hålen och drar ner oförsiktiga dykare i djupet. Sjöodjur eller inte, de blå hålen är fantastiska att se.

För de som hellre tar på sig vandrarskorna och ger sig ut på äventyr på land finns många turer och leder att gå. Följ gärna med en erfaren turledare som kan visa den uråldriga skogens hemligheter. Det finns till och med ett särskilt namn för dessa turer, ”backabush”. Se bara till att undvika att falla ner i ett av de blå hålen. Ja, de finns även i skogen! Även på land finns möjligheter att uppleva marint djurliv. Stora delar av ön är nämligen täckta av mangroveträsk. En backabush kan också kombineras med kanot- eller kajakpaddling i mangroveträsken och kring kusten.

Äventyr för hela familjen

Andros är ett bra resmål för familjer. Där andra öar på Bahamas fokuserar på aktiviteter och kultur som främst riktar sig mot vuxna har Andros, tack vare sin mångsidighet, fler möjligheter till äventyr för hela familjen.

Barnfamiljen spenderar nog den mesta tiden på stränderna och i de större samhällena, men familjer med lite äldre barn har goda möjligheter att skapa sina egna äventyr, med hela ön som lekplats. Aktiviteter på och i vatten kan kombineras med vandringar i inlandet. Genom att promenera i ruiner efter byar och gårdar kan man känna historiens vingslag. Andros bjuder också på pittoreska byar och andra mindre samhällen där tiden verkar ha stått stilla.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa