Acklins – Crooked Islands

Acklins Crooked Islands öarna från ovanAcklins och Crooked Islands är en grupp av öar där Acklins och Crooked Island är de två största öarna. Gruppen inkluderar också de mindre öarna Long Cay och Castle Island. Huvudstaden i gruppen är Colonel Hill på Crooked Island. Tidigare var Colonel Hill en stad med handel och industrier. Numera har staden mer karaktär av en sömnig fiskeby. Den största bosättningen i dag är Salina Point längst i söder. Den bofasta befolkningen på öarna uppgår ungefär till 800 personer.

Acklins och Crooked Islands är de öar i Bahamas där civilisationen anlände sist. Faktum är att det fram till år 2000 var ovanligt med elektricitet i alla hus. Öarna befolkades först under sent 1700-tal av brittiska lojalister som flydde det amerikanska revolutionskriget. Med sig tog de slavar som sattes i arbete på bomullsplantager. När slaveriet avskaffades var dykning efter tvättsvampar huvudnäringen under en tid. Numera är fiske och småskaligt jordbruk huvudnäringarna.

Öarna är ett under av lugn och ro. Den vackra naturen och den vänliga lokalbefolkningen gör att man helt glömmer bort vardagens stress och måsten. Strosa längs stränderna, utforska kalkstensgrottor, kika in i gamla ruiner och fascineras av det rika djurlivet i våtmarker och bäckar. Den som är ute efter en helkväll på barer och restauranter ska dock välja andra öar i Bahamas för sin semester.

Aktiviteter på vatten

Acklins och Crooked Island är delar av en atoll. I mitten av atollen ligger en bred lagun med grunt vatten. På grund av detta är vattnet vid stränderna alltid lite varmare än på andra öar i Bahamas. I lagunen samlas med jämna mellanrum stora mängder av fisken albulid (bonefish). Vill man få garanterat napp på sin fisketur är lagunen alltså rätt jaktmark.

Bäckar, strömmar och grunda sjöar i inlandet ger också goda möjligheter till bra fiske. På Crooked Island och Long Cay finns vatten med bonefish, barracuda och tarpon. På den östra kustremsan ligger Atlanten öppen för fiske av tonfisk, svärdfisk och andra större arter.

Stränderna är extremt långgrunda och barnvänliga. Här kan man leta snäckor, snorkla, simma eller bara promenera utmed stranden.

Aktiviteter på land

Fågelskådaren kan lätt få sitt lystmäte på Acklins och Crooked Islands. Turtle Sound längst i norr och Atwood Creeks är platser där många endemiska fåglar har sina tillhåll. Flamingos och bahamiska härmtrastar är några av de exotiska fåglar man kan se på nära håll.

Den äventyrlige kan hyra en cykel eller moped för att på egen hand uppleva natur och kultur. Det finns en mängd kalkstensgrottor att utforska. Ruiner av gamla bomullsplantager finns lite överallt på öarna, men ibland krävs lite detektivarbete för att hitta dessa. Naturen har nämligen tagit över. På Acklins är det ett måste att besöka lämningarna från Lucaya-indianerna. Vid Pompey Beach finns en större lämning från denna ursprungsbefolkning. I Samana Cay finns ytterligare minst tio lämningar.

Har man lite tid över, eller bara har fått nog av soliga dagar på stranden, är en tripp till Plana Cays att rekommendera. Här finns ett reservat för Acklins-leguanen, en utrotningshotad ödla. Har man tur kan man också spana på det för Bahamas unika marsvinet, hutia, som är en sorts blandning av en katt och en kanin.

Uppdateringar

Bahamas - Ditt livs resa